כשעבדתי במשרד אדריכלים גדול עוד בתור סטודנטית, עבדתי על פרויקט גדול בירושלים, בו תפקדנו כ **אדריכל מקומי עבור משרד בינ"ל גדול ומפורסם (אדריכל יהודי במקרה) שמתכנן בכל העולם.
**אדריכל מקומי מציע בעצם שירותי "תרגום" לאדריכל בינ"ל המתכנן בארץ. תרגום התכניות, טיפול מקומי בהליכי הרישוי, סיוע בביצוע, פיקוח וכו'.
אחד הדברים הראשונים ש'קפצו' לי לעין כשעברתי על התכניות היה שאמנם תוכננו מרחבים מוגנים, אך הדלתות תוכננו עם פתיחה פנימה, ללא קירות הדף ומיגון מתאים ובעובי קירות סטנדרטי (מה שהצריך שינויים רבים בתכנון).
זו הפעם הראשונה ש'נפל לי האסימון' שאנחנו המדינה היחידה בכל העולם,(ממש היחידה) בה כל מבנה חדש, לא משנה מה גודלו - מחויב בהקמת מרחב מוגן תקני ומי שמאשר אותו הוא הצבא (ולא רשויות הרישוי).
עד לאותו הרגע תכנון ממ"ד נראה לי טריוויאלי. פתאום הבנתי כמה שזה לא.
כמה נקודות למחשבה בתכנון הממ"ד בבית החדש שלכם:
01 שימוש (גודל הממ"ד)
ברוב המקרים שטח הממ"ד הוא "חינם", כלומר לא נספר במסגרת שטחי הבניה המותרים אלא נוסף עליהם. מבחינת מראה הוא יכול להראות כחדר רגיל, פרט לגודל הפתחים אשר מוכתב מראש.
אפשר לחבר אותו למערכת המיזוג, לתכנן בו מראש נקודות חשמל, תאורה, תקשורת וכו' כך שיתאים לשימוש החלל.
שווה לתכנן את הממ"ד כך שיהיה מספיק גדול כדי לשמש בתור אחד החדרים השימושיים בבית (חדר ארונות/מזווה/חדר שינה/משחקים/משרד...)
כך יהיה אפשר לנצל יותר זכויות בניה עבור שאר החללים בבית.
02 בטיחות (דלת הממ"ד)
אדריכל מתכנן את הממ"ד עפ"י הנחיות מפורטות של פיקוד העורף ומאשר את התכנון ישירות מולו.
ישנן הגבלות הנוגעות למיקום הממ"ד במבנה ביחס לשאר הפתחים בחזיתות, המרחקים מהם, המיקום במבנה וחומרי הבניה.
לעיתים אפשר 'להתגבר' על לא מעט הגבלות ע"י בחירה בדלת משופרת. היא קצת יותר יקרה וקצת יותר כבדה מדלת ממ"ד רגילה אבל מאפשרת חופש תכנוני הרבה יותר גדול.
03 עלות (מיקום במבנה).
עלות הקמת ממ"ד נגזרת בעיקר ממחיר הברזל בזמן הבניה.
באופן עקרוני ניתן להקים ממ"ד בכל קומה שנבחר, אבל רוב השטח שמתחת לקירות הממ"ד יצטרך להיות מחוזק ומעובה כמו קירות הממ"ד עצמם. כלומר- הקמת ממ"ד שאינו בקומת הקרקע/מרתף תייקר את עלות הקמתו (יכול להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים).
04 נראות (חלון ממ"ד).
למרות שנעשים שיפורים לאורך השנים – דלת וחלון הממ"ד הם לא הדבר הכי יפה שיש...
איך אפשר להתגבר על זה?
למקם את חלון הממ"ד בחזית אחורית/צדדית אם אפשר (יש ועדות בניה שאפילו מחייבות בכך).
לבחור בחלון הזזה לכיס.
לזכור שיראו את דלת הממ"ד כשהיא פתוחה לרווחה בשגרה (ניתן להתקין דלת נגרות נוספת רגילה לחלוטין, לשימוש יומיומי) ולתכנן מגרעת ייעודית עבורה, או לחלופין – לבחור בדלת הזזה לממ"ד – אשר אמנם מצריכה מיגון משופר (נכון לתאריך זה) אך אפשר להסתיר אותה לחלוטין בתכנון נכון.
לתת תשומת לתכנון פתחי האוורור ואביזרי הממ"ד - ולהצניע אותם עד כמה שניתן.
על אף הפיתוי האסתטי, הבנו מקרוב עד כמה חשוב לשמור על תקינות הממ"ד בכל עת: אין להסיר את דלת הממ"ד, אין לתכנן אינסטלציה כלשהי בממ"ד וחשוב להשתמש בחומרי גמר וחיפויים על פי התקן.
הלוואי שלא נצטרך יותר ממ"דים.
בתקווה לימים שקטים.
מיכל
Commenti